ARENOR & IDROTTSANLÄGGNINGAR

SOLSTADENS SPORTCENTER

På Sannafältet vid Sandbäcken har Karlstad kommun låtit bygga Solstadens Sportcenter. Projektet omfattar en inom- och utomhusarena, en kastplan samt en konstgräsplan.

Inomhusarenan för friidrott är uppkallad efter Eva Lisa Holtz – mer känd som Sola i Karlstad. Den omfattar hela 9000 kvm och är till ytan den tredje största i Europa och den största arenan i sitt slag byggd i trä. Här kan man utöva och tävla inom flertalet grenar inom friidrott och det finns tillgång till en flexibel läktarlösning. På anläggningens tak är solceller monterade som bidrar med energi.

Till inomhusarenan har Byggbeslag affärsområde material levererat lösningar som måttanpassade kroklister och vägghängda sittbänkar, omklädningsskåp samt skärmväggar och skenor i duschmiljö. Vi har även levererat inredning och beslag till städ- och våtutrymmen, väl anpassade till offentlig miljö. Produktvalen följer i stor omfattning beställarens riktlinjer om hållbarhet.

Utomhusarenan Sola Arena har en uppvärmd gräsplan som är försedd med hybridgräs, en blandning av natur- och konstgräs. Totalt kan 9000 åskådare vistas på utomhusarenan och den stora läktaren erbjuder sittplatser för ca 1600 personer. Sittläktaren innehåller omklädningsrum, toaletter, förråd m.m. Även här finns beslag och inredning från Byggbeslag monterad.


MATERIALFÖRSÖRJNING MED ANPASSAD PACKNING OCH MÄRKNING
Vår tjänst Produktionsanpassad förpackning, i detta projekt rumsförpackat, har underlättat flödet i byggprocessen. 

Byggentreprenör är ByggDialog.

 

Byggstart 2020 och färdigställt hösten 2022.

TINNERBÄCKSBADET

I Linköpings kommun byggs Tinnerbäcksbadet, en ny simanläggning och mötesplats i området Folkungavallen. Uppdraget drivs av Lejonfastigheter och projektet omfattar dryga 21 000 kvm fördelat på fyra plan.

 

Badet kommer innehålla flera olika typer av bad och bassänger inklusive en 50-meters bassäng som har tävlingsstandard och tillräcklig läktarkapacitet för mästerskap. I byggnaden kommer det även finnas gym, servering, bastuavdelning och tillgång till en utomhusterrass på översta våningen. Tinnerbäcksbadet kommer ha en besökskapacitet på 3 100 personer.

Byggnaden certifieras som miljöbyggnad av Sweden Green Building Council. Den får solceller och fjärrvärme samt sedumtak med egenskapen att det fångar upp och renar regnvatten. För ett bättre inomhusklimat kommer flera innerväggar täckas av växter.

VÅR KOMPETENS INOM MONTAGE GÖR SKILLNAD
Byggbeslag levererar, installerar och monterar lås och dörrbeslag inklusive fastighetens mekaniska skalskydd. I leveransen ingår även dörrautomatiker i entrémiljö och i anslutning till omklädningsrum, relaxavdelning, servering och övriga gångstråk. 

– I våtrumsmiljöer, som ett badhus är ytskikten både täta och stryktåliga. Det är en utmaning vid montage och installation och här har vi har stor nytta av vår erfarenhet från tidigare projekt i offentlig miljö, t ex sjukhus som också har högt ställda krav, berättar Jonatan Carmesten, projektledare Lås & Säkerhet hos Byggbeslag i Linköping.  – Det är helt avgörande för ett hållbart resultat att montaget är tätt och korrekt enligt byggnorm för att inte påverka funktionalitet och ytskiktens livslängd. Här gör vår montagekompetens och vana att ta hänsyn till många faktorer vid installation en stor skillnad, avslutar Jonatan.

Projektet startade upp 2019 och planeras stå färdigt hösten 2022.
Byggentreprenör är Serneke.

TEGNÉR SIM- OCH SPORTHALL

NCC har i samverkan med Säffle Bostäder uppfört en ny simhall i Säffle kommun. Uppdraget var en totalentreprenad och utfördes i partnering.

Anläggningen invigdes i december 2019 och omfattas av 7819 kvm i tre plan.
Hallen har Värmlands första 50-meters bassäng med 400 möjliga läktarplatser vid tävling. Här finns även barnpool, relaxavdelning och en multibassäng.

Säffle Simhall är miljöbyggnad guld enligt version 2.2, BBR 21.

Byggbeslag har levererat och installerat lås, dörrbeslagning, tillgänglighetsanpassning och dörrstyrning. I byggnaden finns ca 120 dörrmiljöer.
Simhallen invigdes i december 2019

I anslutning till detta projekt har vi även varit delaktiga i ombyggnationen av Tegnérhallen. Här rör det sig om ca 50 dörrmiljöer som vi har levererat och monterat lås och beslagning till. Även här har vi levererat lösningar inom tillgänglighet och dörrstyrning.

FRIENDS ARENA

Friends Arena i Solna byggdes åt Arenabolaget av byggentreprenören Peab. Arenan uppfyller FIFAs och UEFAs krav för att få arrangera finaler i Champion League och EM-slutspel.

Arenan rymmer ca 50.000 sittplatser vid idrottsevenemang och 65.000 platser vid konserter och restaurangkapaciteten är 8.000 gäster.

Speciellt för arenan är det öppningsbara taket. Arrangören kan själv välja att stänga de två rörliga takplattorna eller uppträda under bar himmel, med bara två timmars varsel.

Och skulle det börja regna tar det bara 20 minuter att stänga taket igen. Takplattorna mäter 3 750 kvm vardera, vilket motsvarar totalt sex normalstora villaträdgårdar. Vi har levererat sakvaror och dörrbeslag till arenan.

ÖRJANS VALL

Örjans vall i Halmstad är hemmaplan för det allsvenska fotbollslaget Halmstad BK. Örjans vall genomgår en större upprustning i två etapper och kommer att få ett rejält ansiktslyft med bättre publikfaciliteter, nya speaker- och kommentatorshytter, kansliutrymmen och en ny reception.

Som en del av det arbetet har vi i Byggbeslag projekterat, levererat och installerat Salto passagesystem i 56 dörrar på arenan.